Dupa eliminarea apei vizibile dupa inundatie, o umiditate mare persista inca in incaperi datorita apei inmagazinate in ziduri, in goluri si in materialele afectate.
Aceasta umiditate ridicata favorizeaza cresterea diverselor microorganizme.

Dupa un timp relativ scurt se poate forma mucegai :

1. Pe suprafetele ude inundate, cu o umiditate relativa RH % ridicata.1. Aceste suprafete se racesc foarte repede si umiditatea din incapere condenseaza din nou pe aceste suprafete, favorizand cresterea microorganizmelor.

2. Pe alte suprafete reci ex. punti termice unde condenseaza umiditatea din incapere.

3. Pe suprafete neventilate, dupa dulap sau canapea, in colturi.

4. In goluri si spatii goale ca de exemplu: intre podea si placa, intre rigips si perete, in golurile din caramizi. In aceste cazuri nu se vede mucegaiul dar se miroase. Familia, copii se pot imbolnavii necunoscand sursa. O uscare prea tarzie a golurilor se poate executa doar prin vidare, pentru a evita o raspandire a sporilor de mucegai. La o aerisire, prin formarea de currenti, sporii de mucegai pot fi transportate si in incaperi invecinate, neafectate de inundatie.

In majoritatea cazurilor NU suntem constienti de volumul de apa pierdut datorita unui lecaj.

 

Pierderile de apa la conducte deteriorate:

Gaura (mm) litri/min litrii/ora litrii/zi
0,5 mm 0.25 15.4 369
1 mm 0.75 45 1070
2 mm 2.4 146 3511
5 mm 17 1031 24640

Capacitatea de izolare a unui perete ud de 5% Vol. scade la 50%. Asta inseamna o pierdere mare de caldura, si o reumezire continua prin condensare.
Acestea au fost doar cateva aspecte de luat in considerare dupa o inundatie, unde peretii, podeaua sau golurile nu a fost uscate la umiditatea lor de echilbru.

Noi va oferim solutii si dezumidificatoare profesionale. Vezi articolul.